HET PARK VERTELT

festival | poëzie | theater | muziek | educatie

Les in Park Hartenstein, 2012

Educatie bij Het Park Vertelt

Poëziefestival Het Park Vertelt verzorgt in de aanloop naar het festival poëzie educatie bij basisscholen en bij het voortgezet onderwijs in de gemeente Renkum.

Voortgezet onderwijs

Samen met de Kunstroute verzorgt Het Park Vertelt in 2012 poëzie educatie aan groepen 1 en 2 van het Dorenweerd College. De leerlingen gaan aan de slag met combinaties van poëzie, performance, illustratie en kinetische kunst. De resultaten zullen tijdens het festival te zien zijn in Park Hartenstein en in de week voorafgaand aan het festival en de Kunstroute in het gemeentehuis.

Basisonderwijs: ‘Wat vertelt het park jou?’

‘Wat vertelt het park jou?’ is een poëzie educatieproject voor de bovenbouw van de basisscholen. Het project is gericht op poëzie en illustratie. Aan de hand van een uitgebreide lesbrief gaan de leerlingen eerst in de klas aan de slag met verschillende poëzie oefeningen. Het tweede onderdeel is een poëzieles van een dichter, in 2011 Lindavogelesang of Dichter Û, in Park Hartenstein.

Leerlingen kijken, luisteren en ruiken goed naar alles om hen heen; vogels, lucht, hondenpoep, bomen of dauw. Ze voelen de blaadjes van de bomen en ruiken de bloesems. Over wat ze ervaren maken de leerlingen met hulp van de dichter een eigen gedicht. Op school illustreren de leerlingen tenslotte hun eigen gedichten. De werkstukken worden tijdens het festival tentoongesteld in Park Hartenstein.

Dit schooljaar (2012/2013) nemen 10 groepen van verschillende scholen deel aan het project; De Airborneschool en de Mariënborn in het begin van dit schooljaar. De leerlingen van de Marlijn, De Wegwijzer, De Paasberg, de Schweitzerschool en de Dorendal krijgen in april en mei poëzielessen op school en in het park. Het project maakt deel uit van het Cultuurmenu van ’t Venster voor de basisscholen in Gemeente Renkum.

In 2011 hebben vier scholen meegedaan aan het project ‘Wat vertelt het park jou?’. In 2010 volgden leerlingen uit groep acht van de dr Jac. P. Thijsseschool uit Renkum en de Paasbergschool uit Oosterbeek de lessen ‘Wat vertelt het park jou?’. Kijk hier voor een verslag daarvan. In het schooljaar 2011-2012 is het project in samenwerking met cultuurpunt ‘t Venster aangeboden aan groepen 6, 7 en 8 van alle basisscholen in de gemeente Renkum.

Poëzie educatieproject ‘Wat vertelt het park jou?’ is in opdracht van Het Park Vertelt ontwikkeld door Jess in Uitvoering en is mede mogelijk gemaakt door Bibliotheek Veluwezoom, Prins Bernhard Cultuurfonds, Gemeente Renkum, Fiep Westendorp Foundation en AC van Deventerstichting.
Hieronder een indruk van ‘Wat vertelt het park jou?’ in 2011 en 2012

(2012=airborneschool)

Plaats een reactie

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 7 april 2013 door in 2012, educatie.

website Het Park Vertelt

www.hetparkvertelt.nl